Η Ελληνογαλλική Σχολή στις μέρες του κορωνοϊού – δεύτερος γύρος…

Ήταν 1979 – 1980

Και έτσι κλείσαμε λόγω κορωνοϊού. Κλείσαμε με διαταγή άνωθεν, μια και έκλεισαν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδος.

Με το που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 5 Νοέμβρη το λεγόμενο lock down η προετοιμασία μας για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο κλείσιμο ενεργοποιήθηκε. Η προετοιμασία μας είχε ξεκινήσει από πέρυσι τον Μάϊο. Δεν το ευχόμαστε βέβαια αλλά έχοντας κάνει τον απολογισμό μας από το πρώτο κλείσιμο είδαμε τι έπρεπε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν με τα ψώνια.

Αγοράσαμε ταμπλέτες ψηφιοποίησης (γραφίδες που λέμε). Δέκα να βρίσκονται. Ο λόγος ήταν να μπορούν οι συνάδελφοι να διαμοιράζονται την οθόνη του υπολογιστή την οποία μετατρέπουν με τις γραφίδες σε διαδραστικό πίνακα.

Δημιουργήσαμε την μεταφερόμενη τάξη, ένα φοριαμό με laptop, που μετατρέπουν οποιαδήποτε τάξη σε εργαστήριο πληροφορικής. Οι υπολογιστές αυτοί, αυτές τις ημέρες, εξυπηρετούν συναδέλφους που λόγω αδυναμίας να εργαστούν από το σπίτι, έρχονται στο σχολείο, όπου εργάζονται στις άδειες αίθουσες κάνοντας μάθημα στους μαθητές μας. Έχουμε φροντίσει να τους προμηθεύσουμε με την σχετική άδεια από την ΕΡΓΑΝΗ.

Προμηθευτήκαμε μικρόφωνα για όλες τις τάξεις. Έτσι όλες οι τάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία με τους μαθητές. Σε συνδυασμό με τον διαδραστικό πίνακα έχουμε ένα πλήρες σύστημα.

Ελέγξαμε όσες αίθουσες έχουν διαδραστικό πίνακα, και “σετάραμε” τους υπολογιστές να μπορούν να διαμοιράσουν τον πίνακα – οθόνη στους μαθητές. Είδαμε πως γίνεται και φτιάξαμε τους σχετικούς οδηγούς για τους συναδέλφους.

Οργανώσαμε επιμόρφωση από συναδέλφυς που έχουν εμπειρία από την χρήση διαδραστικού πίνακα στο σύνολο των συναδέλφων του σχολείου. Η επιμόρφωση αυτή έγινε τον Ιούνιο μετά την λήξη των μαθημάτων στον “κενό χρόνο” μέχρι τις 30 Ιουνίου, αφού δεν είχαμε τα γραπτά, τις βαθμολογίες και όλα τα άλλα που συνήθως ακολουθούν τις γραπτές εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου.

Οργανώσαμε τη πλατφόρμα με την οποία δουλεύουμε και μέσα από συζητήσεις ανά κλάδο μέσα από τις κονσερτασιόν (κοινή ώρα ανά κλάδο για συντονισμό και παρακολούθηση της ύλης) μοιραστήκαμε τις κοινές πρακτικές και εντοπίσαμε τα λάθη, αλλά και τις καλές πρακτικές.

Η μεγαλύτερη δουλειά όμως έγινε από τις δύο διευθυντικές ομάδες στον σχεδιασμό των τμημάτων.Έχοντας ήδη την εικονα των μαθητων της επόμενης χρονιάς όπως και τις επιλογές τους για τους προσανατολισμούς που θα ακολουθήσουν, σχεδιάσαμε τα τμήματα ώστε τα μεγαλύτερα τμήματα να έχουν 22 – 23 μαθητές ενώ τα μικροτερα έχουν περίπου 13-16 μαθητές ενώ για την Γ Λυκείου ο αριθμός αυτός γίνεται από 11 – 14 μαθητές. Σκοπός μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερα τμήματα, προστατεύοντας την υγεία των μαθητών μας και τη δική μας και μέσα από αυτό και τις οικογένειές τους. Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες ανάπτυξης των τμημάτων.

Στην Α Λυκείου το 57% των ωρών διδασκαλίας γίνετε σε τμήματα μέχρι 16 μαθητές και οι υπόλοιπες με 22 – 23 μαθητές. Στη Β Λυκείου το 40 % των ωρών σε μικρά (13-16) και οι υπόλοιπες σε μεγάλες ενώ στη Γ Λυκείου το 91 % των ωρών γίνονται σε μικρά τμήματα και μόνο 3 ώρες στις 32 σε μεγάλα τμήματα.

Και ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη.

Σε κάθε τάξη διατηρήσαμε την “ρουτίνα μας” δηλαδή “ορθάνοιχτα παράθυρα”, σετ καθαριότητας θρανίου με αντισηπτικό και τζελ για τους μαθητές. Προσπάθεια για σταθερές αίθουσες – όσο το δυνατόν περισσότερο – και στις μετακινήσεις να υπάρχει αρκετός χρόνος για τον καθαρισμό του θρανίου πριν ξεκινήσουμε. Μονοδρόμηση στις σκάλες σε σκάλες ανόδου και σκάλες καθόδου. Ρύθμιση των διαλειμμάτων ώστε να βγαίνουν οι μαθητές μας 5 λεπτά νωρίτερα, και να αποφεύγεται με αυτό το τρόπο ο συνωστισμός στις σκάλες και στη πόρτα. Επίσης στην καντίνα να υπάρχει μια μικρή προτεραιότητα και αποφυγή συνωστισμού για την εξυπηρέτησή τους. Οι μαθητές συμβουλεύτηκαν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες περιοχές της αυλής κατά την διάρκεια του διαλείμματος, για να μην υπάρχει συνωστισμός. Αντίστοιχα μπαίνουν 5 λεπτά αργότερα μετά το χτύπημα του κουδουνιού εισόδου. Ο λόγος είναι ότι στα κοινά διαλείμματα έχουμε περίπου 900 μαθητές του Ελληνικού και Γαλλικού τμήματος. Τα παιδιά του Γαλλικού Δημοτικού και νηπιαγωγείου (1000 περίπου) έχουν άλλα διαλείμματα και χώρους αυλισμού). Προτιμήσαμε να “χάσουμε” 5 λεπτά από το να στριμώχνονται στις σκάλες και στη πόρτα. Στην αίθουσα φοράνε τη μάσκα και κάθονται όσο πιο αραιά μπορούνε έχοντας μονά θρανία στη τάξη. Γενικά υπήρχε μια συμμόρφωση στις οδηγίες.

Στο πρώτο δίμηνο στο Ελληνικό τμήμα είχαμε πέντε επαφές. Οι μαθητές μπήκαν σε προληπτική δεκατετραήμερη καραντίνα και διαμορφώσαμε άμεσα αίθουσες με συγκεκριμένο εξοπλισμό για να μπορούμε να έχουμε μετάδοση του πίνακα κατά την διάρκεια του μαθήματος, στους απόντες μαθητές. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που δόθηκε η εντολή για καραντίνα. Και κλείσαμε.

Ήταν 2010 και έτσι σχεδόν παραμένει.

Μόλις ανακοινώθηκε η καραντίνα, αμέσως το ίδιο πρόγραμμα – είχε σχεδιαστεί έτσι – κατέβηκε με διάρκεια της ώρας στα 40 λεπτά και ανακοινώθηκε στους συναδέλφους. Η πρόταση του υπουργείου για διαφορετική ώρα έναρξης γυμνασίου – λυκείου θεωρήθηκε ανεφάρμοστη γιατί πολλοί καθηγητές είναι και στο γυμνάσιο και στο λύκειο δεν θα μπορούσε να έχουν διαφορετικά ωράρια μαθημάτων. Το ωράριο είναι ενιαίο. Ζητήθηκε από τους συναδέλφους να δηλώσουν ποιοι επιθυμούν να εργαστούν στο σχολείο (συνάδελφος του οποίου η σύζυγος είναι καθηγήτρια επίσης και έχει δύο παιδιά ηλικίας γυμνασίου και λυκείου χρειάζεται τέσσερις υπολογιστές για να μπορέσει να αντοποκριθεί (!!!). Εργάζεται από το σχολείο…) Ετοιμάστηκαν οι σχετικές άδειες. Ξεκινήσαμε την Δευτέρα με πρακτικά καθολική συμμετοχή μαθητών. Κάποιες λίγες “παιδικές ασθένειες” (αδυναμία σύνδεσης, λάθος κωδικοί κα ) λύθηκαν εντός της ημέρες και την Τρίτη όλα κύλησαν ομαλά. Δημιουργήθηκε αρχείο για τις απουσίες από κάθε καθηγητή – μια και δεν υπάρχουν πια τα έντυπα απουσιολόγια – τα οποία καταγράφουν τις ελάχιστες απουσίες. Ξεκινάμε 8.10 – όπως και στο κανονικό πρόγραμμα, και τελειώνουμε 1.35 το μεσημέρι. Καονικότατα.

Ανοίξαμε την εφαρμογή CLASSROOM NOTEBOOK που μας δίνουν επιπλέον δυνατότητες επικοινωνίας με τους μαθητές μας. Ετοιμάζουμε τα πρώτα διαδικτυακά διαγωνίσματα… Εδώ προσωπικά έχω κάποια επιφύλαξη όσον αφορά την “επιτήρηση”. Την Παρασκευή έχω το πρώτο μου διαγώνισμα και θα δω…

Προσωπικά είμαι καθημερινά στο σχολείο. Ετοιμάζω το μάθημά μου, κάνω το πρόγραμμά μου κανονικότατα, συμμετέχω σε διαδκτυακές συζητήσεις, επιμορφώσεις, επικοινωνία με την διεύθυνση και και και…

Έχουμε περάσει σε μια καινούργια καθημερινότητα, διαφορετική. Αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις, με ψυχραιμία, και προσπαθούμε κάθε φορά να έχουμε τις καλύτερες συνθήκες για να κάνουμε το μάθημά μας προς όφελος των μαθητών μας.

Είναι 2020 (για να θυμηθούμε την υπογραφή τα τα άρθρα για τα σαράντα χρόνια της Σχολής. Θα επανέλθουμε και σε αυτό).

Μία σκέψη στο “Η Ελληνογαλλική Σχολή στις μέρες του κορωνοϊού – δεύτερος γύρος…”

  1. Μπράβο, μπράβο μπράβο, στο Ελληνικό τμήμα της Ελληνογαλλικής Σχολής. Μακάρι τι Γαλλικό τμήμα να ήταν και αυτό τόσο υπεύθυνο και καλά οργανωμένο…

Τα σχόλια είναι κλειστά.