Ο Στράτος, απόφοιτος της Σχολής μας είναι γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη. Πολύ συχνά μαθαίνω για τις δράσεις του που σκοπό έχουν την εκπροσώπηση της Ελλάδας. Μη ξεχνάμε ότι ο αμέσως μετά τον κλασσικό Μαραθώνιο, πιο γνωστός Μαραθώνιος είναι αυτός της Βοστώνης.
Έτσι με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 οργάνωσανε με την καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών κ. Κelly Polychroniou, μια συζήτηση – μάθημα για τον Φιλελληνισμό.
Συμμετείχαν οι φοιτητές του προγράμματος των Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Αντιγράφω από την ανάρτησή του στο facebook.
Ευχαριστώ την καταπληκτική καθηγήτρια Ελληνικών σπουδών στο Boston University, Kelly Polychroniou, για την πρόσκληση επίσκεψης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου οργανώσαμε μαζί ένα μάθημα για το φιλελληνισμό στους φοιτητές του προγράμματος ελληνικών σπουδών του BU. Ζητήσαμε από τους φοιτητές να επιλέξουν και να αναδείξουν αυτοί μία μεγάλη φιλελληνική προσωπικότητα που διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση και στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Οι φοιτητές παρουσίασαν εργασίες για τον Λόρδο Βύρωνα, τον Βικτώρ Ουγκό, τον Ευγένιο Ντελακρουά και εστίασαν στους Αμερικανούς φιλέλληνες Thomas Jefferson, Edward Everett, Samuel Gridley Howe, Daniel Webster. Μιλήσαμε για την πολιορκία του Μεσολογγίου, το Δόγμα Monroe και την αμερικανική βοήθεια που έφτασε και υπό την προστασία του πλοίου USS Constitution, και για την σχολή τυφλών Perkins που ίδρυσε ο Howe στη Βοστώνη και διηύθυνε ο Anagnos (Αναγνωστόπουλος). Συζητήσαμε, επίσης, για το ρομαντικό κίνημα και τον κομβικό ρόλο της Ελληνικής Επανάστασης στην ιστορία της ευρωπαϊκής εθνογένεσης, καθώς και για τη διασύνδεση των αμερικανών φιλελλήνων με τα μεγάλα αμερικανικά κινήματα για την κατάργηση της δουλείας και τη χειραφέτηση των γυναικών. Θερμά συγχαρητήρια στην ακαταπόνητη Δρ. Πολυχρονίου που ενέπνευσε πριν μερικά χρόνια τους καθηγητές κλασσικών σπουδών στο BU να ιδρύσουν τον σύνδεσμο Boston University Philhellenes – BUPh που διοργανώνει τακτικά ομιλίες και δράσεις για την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων και φέρνει κάθε χρόνο στο American College of Greece – Pierce College αμερικανούς φοιτητές για να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά μαθήματα και να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Το μάθημα συνέπεσε με τη βράβευση την ίδια ακριβώς ώρα στην Ακαδημία Αθηνών του Βοστωνέζου πρήων ΥΠΕΞ και νυν Αμερικανού απεσταλμένου για την κλιματική αλλαγή John Kerry, ο οποίος είναι απόγονος του Thomaς Winthrop, προέδρου της επιτροπής βοήθειας που είχε συστηθεί στη Βοστώνη και συγκέντρωσε και απέστειλε ανθρωπιστική και χρηματική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.
Εμείς να πούμε μπράβο για την πρωτοβουλία. Χαιρόμαστε που μαθαίνουμε ότι υπάρχει μια τόσο δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού που φροντίζουν να προωθούν τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Πάντα τέτοιες εκδηλώσεις…
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από την Ελλάδα σε όλους τους απόδημους Έλληνες.
Μπράβο Στράτο μας!