Ο Φαίδων Νούσης, απόφοιτος της Σχολής μας συμμετέχει στην ομάδα Prom Racing NTUA FSAE. Είναι η ομάδα των φοιτητών του ΕΜΠ που δημιούργησαν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό των Πανεπιστημίων παίρνοντας την 5η θέση.
Ακολουθεί η περιγραφή του διαγωνισμού από την κ Χαραμή, μητέρα του Φαίδονα, όπως τη βίωσε αλλά με πολλές εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Δεν την πειράζω για να μη χάσει το ύφος της.
Είπα να μην σας πρήξω άλλο με τη συμμετοχή της ομάδας Prom Racing NTUA FSAE Team του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στους 4 αγώνες που θα συμμετείχαν φέτος στην Ευρώπη συναγωνιζομενοι με τις καλύτερες ομάδες από αντίστοιχα Πολυτεχνεία. Στο ξεκίνημα σας είχα υποσχεθεί ένα θερμό αγωνιστικά καλοκαίρι. Η πραγματικότητα ήρθε να με επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο: το καλοκαίρι αποδείχτηκε για άλλους λόγους ακόμα πιο θερμό… Όταν καίγεται η μισή Εύβοια, η Αττική, η Πελοπόνησσος, η ζωή μας ολόκληρη, το να χαίρεσαι δημόσια με τη χαρά του παιδιού σου που χάρη στην παρουσίαση του ήρθε το ΕΜΠ στην τρίτη θέση στο αγώνισμα “cost and manufacturing” ή συνολικά στην 8η ανάμεσα στις 38 ομάδες που συμμετείχαν στην Ουγγαρία, μοιάζει σαν να ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν…Κι έτσι δεν έγραψα τίποτα. Ούτε όταν στους τελευταίους και πιο απαιτητικους αγώνες στη Γερμανία ήρθε το ΕΜΠ με το πρωτοεμφανιζομενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του στην 5η θέση στο στατικό αγώνισμα του engineering, έγραψα κάτι. Όμως μόλις χθες τελείωσαν οι αγώνες στη Γερμανία. Για πρώτη φορά με τις μισές ομάδες απ’ ότι συνήθως και βέβαια με αυστηρά συμμετοχή μόνον 9 ατόμων από κάθε ομάδα λόγω covid-19. Συμμετείχαν και εδώ 38 ομάδες. Το enfant gaté του μηχανοκίνητου Πολυτεχνικού φοιτητικού κοινού του κόσμου. Κι αυτές οι 38 ομάδες μετά από σκληρή διαλογή ανάμεσα σε τουλάχιστον 300 που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα. Για να μην τα πολυλογώ: Τελική κατάταξη, στις 10 πρώτες θέσεις οι 9 αμιγώς Γερμανικές ομάδες. Εκτός από… κάτι γραφικούς τύπους κάπου από τον νότια άκρη της Ευρώπης, που εμφανίστηκαν δίχως 6αξονικό φορτηγό αγώνων, που κοιμόντουσαν σε αντίσκηνα, που έτρωγαν νυχθημερόν σάντουιτς γιατί τα λεφτά τους ήταν μετρημένα, και… Ω του θαύματος, με ένα ηλεκτροκίνητο κατσαριδάκι που είχε μόνο μια μηχανή και όχι τέσσερις, δίχως επανάκτηση ηλεκτρικής ενέργειας (γιατί δεν προλάβαιναν να αναπτύξουν κάτι τέτοιο), που έρχονται 5οι στην τελική κατάταξη! Ακούσαμε τον παρουσιαστή των αγώνων να μιλά για ένα θαύμα! Να λέει πως συμφωνα με τους ελεγκτές των αγώνων, το πρωτοεμφανιζόμενο Ελληνικό αυτοκίνητο είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ σε θέματα design…Τον ακούσαμε να παίρνει τη μοναδικη συνέντευξη από την Ελληνική ομάδα και να ρωτά πως πετύχανε αυτό το αποτέλεσμα. “Με πολλή δουλειά” απάντησε κάποιος Έλληνας φοιτητής. Θα προσθέσω και με πολύ πείσμα. Και με πολύ ενθουσιασμό. Και με πολύ τσαγανό. Και με πολλές θυσίες. Όταν αφήνεις πίσω σου Πολυτεχνεία όπως αυτό της Ζυρίχης, της Βιέννης, του Ντελφτ, της Στουτγάρδης, του Βερολίνου κλπ δικαιολογημένα να πετάς στα σύννεφα από τη χαρά σου!Ξέρω πως η περιρρέουσα κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και ίσως να σας έχω κουράσει ως κουκουβάγια που μιλά για το κουκουβαγάκι της, όμως είναι η τελευταία φορά. Κι αυτό γιατί όπως λέει το κουκουβαγάκι: Όλα τα ωραία κάποτε έχουν ένα τέλος. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως πλέον είμαι μητέρα ενός συνταξιούχου: Ο Φαίδων, ως chief engineer, μόλις αφυπηρέτησε από την ομάδα ηλεκτρικού μηχανοκίνητου αθλητισμού του ΕΜΠ!
Είναι φανερό ότι ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος αλλά το πείσμα μαζί με το φιλότιμο έδωσαν τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα.
Ο ενθουσιασμός μεγάλος
και οι συγκινήσεις έντονες.
Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα. Μακάρι να έχουν πάντα επιτυχίες και να μας δείχνουν έμπρακτα μια άλλη Ελλάδα, που κοιτάζει μπροστά και αγωνίζεται.
Είναι 2021 και οι απόφοιτοί μας ζουν στο μέλλον.
Μπράβο στα παιδιά! Μας δίνετε ελπίδες ότι οι νέες γενιές θα Σκέπτονται πάντα λίγο- ως και πολύ – καλύτερα από τις προηγούμενες!