Το ζωντανό μουσείο…τόσο απλό και όμως τόσο ωραίο…

Και ξαφνικά το χολ γέμισε εφευρέτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες από άλλες εποχές. Ένα πολύ ωραίο “παιγνίδι” όπου κάποιοι μικροί μαθητές, παρουσίαζαν σύντομα την ιστορία “τους” στους συμμαθητές τους. Είχαν μπροστά τους ένα σύντομο βιογραφικό και φορούσαν τα κατάλληλα ρούχα εποχής ( η εποχή προσφέρεται λόγω αποκριάς και μασκαράδων ) και όποιος ήθελε πήγαινε μπροστά από το συγκεκριμένο άτομο και ζητούσε να μάθει την ιστορία του.

Φυσικά υπήρχαν και “μεγάλοι” που ζητούσαν πληροφορίες, αλλά και τμήματα ολόκληρα…

Πολύ απλή σαν ιδέα αλλά ταυτόχρονα και πολύ όμορφη. Θα μπορούσε να γίνει και θεματική. Δηλαδή να αναλάβουν κάποια παιδιά τις εφευρέσεις….

Εδώ ο Louis Braille λέει την ιστορία του με κλειστά μάτια ψηλαφώντας ένα κείμενο σε μπράιγ. (καλό)

Δίπλα ο Thomas Edison έχοντας το κιτρινισμένο βιβλίο μπροστά του (με τις σημειώσεις του για τις εφευρέσεις του) παρουσιάζει το έργο του. (Όμορφο)

H Mary Smith δίπλα γράφει την αυτοβιογραφία της. Ήταν η πρώτη γυναίκα σκλάβα που έγραψε για τη ζωή της σαν σκλάβα, κάνοντας γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο τι σημαίνει να είσαι σκλάβος. (Εδώ φαίνεται να γράφει μέχρι να την διακόψει κάποιος για να του πει την ιστορία της. Λεπτομέρεια : το πρόσωπο του παιδιού ήταν μαύρο προφανώς με αποκριάτικά χρώματα).

Έτσι εύκολα, γρήγορα, βιωματικά οι μικροί μαθητές μαθαίνουν για πρόσωπα της ιστορίας.

Είναι 2024 και κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον μέσα από ένα “ζωντανό μουσείο”.