Κουζινοχημεία 2024 και όχι μόνο…

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα ΑΤΕΛΙΕ ή αλλιώς OPEN DAY όπως συνηθίζουμε να τα λέμε. Μια μοναδική μέρα, όπου δεχτήκαμε μικρούς μαθητές Ε και Σ Δημοτικού στο σχολείο μας, σε μια μεγάλη ομάδα δράσεων για κάθε “γούστο” όπως θα λέγαμε.

Η εκδήλωση είχε απ’όλα. Ομιλίες για τους γονείς από διακεκριμένους επιστήμονες σε θέματα που αφορούν τους μικρούς μαθητές και το πέρασμά τους από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Όσο οι γονείς παρακολουθούσαν τις ομιλίες οι μικροί μαθητές συμμετείχαν σε ατελιέ ανάλογα με την επιλογή τους. Είχαμε μια μεγάλη ποικιλία από δράσεις που μπορείτε να τις δείτε ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ. Οι εθελοντές μας, μαθητές κυρίως Γ Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου κάνανε καταπληκτική δουλειά, συνδεύοντας τους φιλοξενούμενούς μας – μικρούς και μεγάλους – στις μετακινήσεις τους και απαντώντας σε όποια απορία είχαν.

Εγώ πραγματοποίησα την δέκατη ΚΟΥΖΙΝΟΧΗΜΕΙΑ. Οι μικροί μαθητές είδαν στο κοκκινολάχανο τα οξέα και τις βάσεις. Παρατήρησαν τις αλλαγές στα χρώματα και είδαν την εξουδετέρωση, με το πέρασμα από την όξινη στη βασική περιοχή, μέσα από το ξύδι, το υγρό καθαρισμού τζαμιών, το αποφρακτικό και τα αντιόξινα χαπάκια…μέσα σε πλαστικά “σφηνοποτηράκια”.

Η χρωμαστική “παλέττα” με το κοκκινολάχανο.

Στο τέλος με “άγνωστα” διαλύματα, δοκίμασαν να βρούνε αν έχουν οξύ ή βάση. Τους έδειξα και ένα μπουκάλι “Ακουαφόρτε” ή Υδροχλωρικό οξύ και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα σύμβολα ασφαλείας πάνω στα μπουκάλια.

Με τον κατάλληλο διάκοσμο από τους μαθητές – βοηθούς μου που ευχαριστώ και από εδώ, τη Βασιλική, τον Θωμά και τον Χρήστο, περάσαμε στο επόμενο πείραμα…

…τη χρωματογραφία.

Μετά από μια σύντομη επίδειξη για το πως γίνεται οι μαθητές μου φτιάξανε τα δικά τους…

… και προχώρησαν στο πείραμα…

Μετά “παίξαμε με τα λεμόνια…” όπου βγάλαμε ηλεκτρικό ρεύμα απλά καρφώνοντας ένα χάλκινο καρφάκι και ένα από ψευδάργυρο.

Μετά ακολούθησε “διαγωνισμός” παραγωγής ρεύματος…

…για να δούμε ποιανού το λεμόνι είναι πιο ζουμερό…

Είναι φανερό ότι περάσαμε καλά…

…μια και όλοι οι μικροί μαθητές πήραν το αστέρι του βοηθού, και την βεβαίωση συμμετοχής τους…αφού όλοι βοήθησαν…

Μετά είχαμε και την απόθεση χαλκού σε σιδερένιο καρφί το οποίο έγινε με μορφή επίδειξης λόγω περιορισμένου χρόνου.

Στο τέλος παραλάβανε τις βεβαιώσεις τους…

… και αποχώρησαν.

Θέλω να πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια που θα ακούσουν τα ίδια πράγματα στο λύκειο και μιλήσουν για δείκτες, αλλαγή χρώματος, απλές αντικαταστάσεις ή οξειδοαναγωγή, κάπου θα τους κάνει “κλικ” και θα θυμηθούνε ότι κάπου τα έχουν ξανακούσει αυτά.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε και η κουζινοχημεία 2024 όπου όμως σίγουρα άφησε το “ίχνος της”

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων “βγήκα στον κόσμο” όπου με περίμεναν παλιοί μου μαθητές, που φέρανε τα παιδάκια τους για να δούνε το σχολείο του μπαμπά ή της μαμάς. Η Ελένη Μαρκουλή, οι αδελφές Μοσκαχλαϊδή, ο Νίκος Στράνζιας, ο Χρήστος Γεωργίου, ο Διονύσης Σκαμνάκης, όλοι μαθητές αγαπημένοι που πλέον είναι φίλοι. Μιλήσαμε για όλα, και φυσικά οι αναμνήσεις ήταν πολλές. Από την τάξη, τα ταξίδια…από όλα. Περιττό να πω ότι η συγκίνηση περίσσευε.

Είναι 2024 και ακόμα μας αρέσει να “παίζουμε” με την Χημεία και να συμπαρασύρουμε τους μικρούς μαθητές…

Μία σκέψη στο “Κουζινοχημεία 2024 και όχι μόνο…”

Τα σχόλια είναι κλειστά.