Τι κάνουν οι απόφοιτοί μας σήμερα; Νεφέλη Δημητριάδη : Μας ρωτάει… “Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;”

Αντιγράφω από την σελίδα της που μπορείτε να τη ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ :

Η Νεφέλη Δημητριάδη είναι εικαστικός, καλλιτέχνης έργων εικονικής, επαυξημένης και μεικτής πραγματικότητας, με επαγγελματική εμπειρία στη σκηνοθεσία και στην παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων και μέσων εκτεταμένης πραγματικότητας.

Στε σελίδα της μπορείτε να δείτε αναλυτικά για τη δουλειά της Νεφέλης. Αυτή τη φορά μας προσκαλεί σε μια εικαστική έκθεση που συμμετέχει.

Μας γράφει η Νεφέλη για τη δουλειά της στη συγκεκριμένη έκθεση (από το προφίλ της στο FACEBOOK) :

Ένα έργο σε περιβάλλον εμβυθιστικής εικονικής πραγματικότητας θέτει στο θεατή το ερώτημα: μπορεί να εντοπίσει το αληθινό πρόσωπο του άλλου ανάμεσα στις εικονικές του “ρέπλικες”, κλώνους του φτιαγμένους με τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης; Οι νέες δυνατοτητες της Τ.Ν. να παράξουν κλώνους πραγματικών ανθρώπων χρησιμοποιώντας την εικόνα και τη φωνή τους για να εκφράσει διαφορετικές ιδέες από διαφορετικά, τεχνητά κατασκευασμένα, πρόσωπα, επαναπροσδιορίζει τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης σε σχέση με το πραγματικό, το αυθεντικό, και το ψηφιακό του δίδυμο.

Νομίζω ότι είναι πρόκληση να δούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη διαφορετικά. Είμαι μάλλον βέβαιος ότι φεύγοντας από την έκθεση θα έχουμε πολλά να σκεφτούμε…κυρίως η τελευταία φράση :” …το αυθεντικό και το ψηφιακό του δίδυμο.” Τι το συζητάμε. Ας πάμε να τα δούμε από κοντά.

Αντιγράφω από το FACEBOOK και την σελίδα της έκθεσης. Πολλές πληροφορίες μπορείτε να ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Η εικαστική έκθεση «Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα; Η Ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» φιλοξενεί τα έργα 55 καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων, τα οποία συμπληρώνονται από ένα δυναμικό δημόσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει performances, μουσικά δρώμενα και στρογγυλά τραπέζια με περί τους 50 ομιλητές και ομιλήτριες. Με σημείο αφετηρίας τις οραματικές ιδέες της Χάνα Άρεντ και του Φίλιπ Κ. Ντικ, η έκθεση διερευνά τη δύσκολη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) με τη Δημοκρατία και αντίστροφα, θέτοντας καίρια ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται διαρκώς και αυξανόμενα από τους αλγόριθμους και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία πλέον ακούγεται πάρα πολύ και βρίσκεται σχεδόν πίσω από όλα, θα ήταν ενδιαφέρον να τη δούμε μέσα από την τέχνη, και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο που αναφέρεται “για το μέλλον της ανθρωπότητας…”. Και φυσικά είναι μια καλή ευκαιρεία να βρεθείτε και να συζητήσετε με τους δημιουργούς και να δείτε και την δική τους σκοπιά

Σας δίνω και την ταυτότητα της εκδήλωσης :

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την επισκεφτούν και εννοείται να δώσουν χαιρετίσματα στην Νεφέλη.

Είναι 2024 και οι απόφοιτοί μας εξερευνούν την Τεχνητή Νοημοσύνη… ή μηπως όχι : την κατέχουν και την διαχερίζονται.

Ημέρα Σταδιοδρομίας… Μια διαχρονική πρόσκληση

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οργανώνουμε στο σχολείο μας την Ημέρα Σταδιοδρμίας και σας περιμένουμε. Θα είναι χαρά μας να σας ξαναδούμε στο σχολείο και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθείτε παλιοί συμμαθητές και φίλοι. Σημειώστε τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες και κανονίστε τις δουλειές σας για να σας δούμε.

Ακολουθεί το κείμενο της πρόσκλησης:

Αγαπητές/οι απόφοιτοι, 

Το σχολείο μας έχει τη χαρά να διοργανώσει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024 για ακόμα μια χρονιά την Ημέρα Σταδιοδρομίας από τις 9.00 έως τις 14.30.

 Σας προσκαλούμε να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να μιλήσετε στους μαθητές μας σχετικά με τις σπουδές και το επάγγελμά σας και να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους. 

Συγκεκριμένα, θα κληθείτε να μιλήσετε σε κάποια τμήματα μαθητών Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές σε κάθε τμήμα είναι περίπου 25 και η ομιλία σε κάθε τμήμα διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά. Συνήθως προσπαθούμε κάθε συμμετέχων/ουσα να μην μιλάει σε πάνω από 3 τμήματα (για λόγους κούρασης). Συνολικά, λοιπόν, θα χρειαστεί να αφιερώσετε εκείνη την ημέρα περίπου 2 ώρες. Δεν χρειάζεται να έχετε προετοιμάσει κάποια παρουσίαση, αν όμως επιθυμείτε, η κάθε τάξη έχει υπολογιστή με σύνδεση στο ίντερνετ, ηχεία και προτζέκτορα. 

Στηριζόμαστε στο παράδειγμα σας για τους νυν μαθητές μας και γι’ αυτό θα εκτιμούσαμε, αν συμπληρώνατε την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ως τις 17/11 . 

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είναι 2024 και για ακόμα μια φορά περιμένουμε όλο αγωνία τους παλιούς μας μαθητές να επισκεφτούν το σχολείο μας.

Τι κάνουν οι απόφοιτοί μας σήμερα; Δώρα Ψυχογιού : μας ταξιδεύει στην μουσική “από την αρχαιότητα στο κατώφλι του Μπαροκ”.

Η Δώρα, απόφοιτος της Σχολής μας, είναι καθηγήτρια μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το αντικείμενό της είναι η ιστορία της θεωρίας της μουσικής από την αρχαιότητα, και μελετά την διαδρομή και πρόσληψη αρχαίων και μεσαιωνικών στοιχείων στους μεταγενέστερους αιώνες (όπως μου εξήγησε η ίδια).

Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται κάπως περίεργο να αντιμετωπίζεις με αυτό τον τρόπο την μουσική. Θα έλεγα ότι εγώ είμαι μάλλον απλοϊκός, και ακούγοντας την μουσική θα έλεγα ότι μου αρέσει ή δεν μου αρέσει. Πιθανόν να εύρισκα και κάποιες ομοιότητες με άλλα τραγούδια ή τραγουδιστές. Και μάλλον αυτό είναι που αναφέρει η Δώρα σαν πρόσληψη στοιχείων. Πως εξελίχθηκε η μουσική μέσα στους αιώνες.

Όπως και να έχει η Δώρα θα είναι στην Αθήνα την άλλη Παρασκευή 8 του Νοέμβρη σε ένα ταξίδι αστραπή για να πάρει μέρος στο  φεστιβάλ «Ostium-Ημέρες Μεσαιωνικής Μουσικής (Στο σύνδεσμο υπάρχει η αναφορά στο φεστιβάλ στο ΒΗΜΑ).

Στο Φεστιβάλ θα μιλήσει η Δώρα με θέμα : «Η θεωρία της μουσικής, μια μακροσκοπική τροχιά από την Αρχαιότητα στο κατώφλι του Μπαρόκ: από την αναλογική σκέψη στην αντιληπτική προσέγγιση». Θα υπάρξουν και άλλοι ομιλητές και θα ακολουθήσει συναυλία.

Αντιγράφω από την πρόσκληση :

Την Παρασκευή 8.11 στο Ωδείο Αθηνών: Στο πλαίσιο της σειράς «Ostium, Ημέρες Μεσαιωνικής Μουσικής» το Ex Silentio, σύνολο in residence του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζει Ημερίδα με ελεύθερη είσοδο και ΣυναυλίαΗΜΕΡΙΔΑ: Ιδέες και μουσική στον Μεσαίωνα. Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, Ώρα 16:00-19:00

Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής, είσοδος Ελεύθερη.

Μια πολύ καλή ευκαιρία, να μάθουμε για την εξέλιξη της μουσικής και να ακούσουμε ήχους από μουσικά όργανα, που ξεφεύγουν από την ηλεκτρονική εποχή μας. Φυσικά είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε και την Δώρα, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Παρίσι. Όσοι βρεθείτε, μη ξεχάσετε να της δώσετε χαιρετίσματα.

Υπάρχει παλαιότερη εγγραφή ΕΔΩ και αναλυτικό βιογραφικό της Δώρας ΕΔΩ

Είναι 2024 και οι απόφοιτοί μας μας ταξιδεύουν στον χρόνο μέσα από την μουσική.

Τι κάνουν οι απόφοιτοί μας σήμερα; Λένια Ζαφειροπούλου : παρουσιάζει την καινούργια ποιητική της συλλογή.

Η Λένια, απόφοιτος της Σχολής μας, έχει μακρόχρονη παρουσία στο χώρο του κλασσικού τραγουδιού και στην συγγραφή ποιητικων βιβλίων. Έχει μεταφράσει πολλά ποιητικά έργα.

Αντιγράφω από το “βιβλιοnet” (με ενημέρωση 2024)

Η Λένια Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.

Σπούδασε κλασικό τραγούδι, πιάνο και Lied στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης και όπερα στο Guildhall School of Music και στο National Οpera Studio του Λονδίνου, με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Μαρία Κάλλας και Αλέξανδρος Ωνάσης, καθώς και της Βασιλικής Όπερας του Covent Garden.

Συνεργάζεται με φεστιβάλ, ορχήστρες, σύνολα δωματίου και πιανίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκτός απ’ το παρόν, έχει δημοσιεύσει ακόμα τρία ποιητικά βιβλία: Paternoster Square (Πόλις 2012, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Αναγνώστης), Σκληρό να σκοντάφτεις σε πέτρες (Πατάκης 2016, βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς»), Αίθουσα των χαμένων βημάτων (Πόλις 2019, βραβείο Γ. Κάρτερ του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη).

Στις μεταφράσεις της συγκαταλέγονται ποίηση των Goethe, Heine και Πούσκιν, καθώς και όλα τα Σονέτα και ο Βιασμός της Λουκρητίας του William Shakespeare (εκδόσεις Gutenberg).

Η Λένια Ζαφειροπούλου έχει εκδώσει έναν προσωπικό δίσκο με τίτλο Sunless Loves (First Hand Records) και είναι παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

Η Λένια μας προσκαλεί στην παρουσίαση της τελευταίας της ποιητική συλλογή :

Μια καλή ιδέα για την Τετάρτη που έρχεται. Όσοι βρεθείτε στην εκδήλωση μη ξεχάσετε να δώσετε χαιρετίσματα στην Λένια.

Η Λένια είναι αεικίνητη και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις. Μια από αυτές ήταν και το 2021 στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού στην παρουσίαση της Λιλιπούπολης.

Μπορείτε να την ακούσετε στο παρακάτω βίντεο αλλά μπορείτε να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο για περισσότερες εκδηλώσεις και πληροφορίες.

Είναι 2024 και οι απόφοιτοί μας ομορφαίνουν το κόσμο μας με τις δημιουργίες τους.