Επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

H Γ Λυκείου των θετικών σπουδών, μαζί με την Ιατρική, επισκέφτηκε το Εθνικό Ίδρυμα ερευνών.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι DSC02592-smudge.jpg

Μας υποδέχτηκε η κ Μαρία Κοντογιάννη, η οποία αφού καλωσόρισε τα παιδιά, μας οδήγησε στο χώρο της βιβλιοθήκης όπου η κ Σαραφίδου μας μίλησε για τη βιβλιοθήκη, και τη σημασία της στην έρευνα.

Μας μίλησε για το Εθνικό Κέντρο τεκμηρίωσης, τον τρόπο που λειτουργεί, και τα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει σε φοιτητές, και ερευνητές.

Στη συνέχεια ο κ Σωτηρούδης, μας μίλησε για το Εθνικό Ίδρυμα, την ιστορία του και ειδικότερα για το ινστιτούτο Βιοχημείας.

Ο κ Σωτηρούδης μιλάει στους μαθητές.

Ακολούθως ο κ Μούσδης, πήρε το λόγο και μας ενημέρωσε για το Ινστιτούτο φυσικοχημείας.

Ο κ Μούσδης μιλάει στους μαθητές μας στην αίθουσα ενημέρωσης.

Ολοκληρώνοντας την θεωρητική ενημέρωση ξεκίνησε η ξενάγηση. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της ξενάγησης είναι ότι βρεθήκαμε σε μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση στο κοινό αλλά μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Ξεκινήσαμε από “τα άδυτα” του ΕΙΕ το μηχανογραφικό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Στο κέντρο μηχανογράφησης του ΕΚΤ.

Εκεί ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο του Κέντρου για τονμ τρόπομε τον οποίο είναι δομημένο το κέντρο μηχανογράφησης τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του και η συνεχής διατήρηση και παροχή των πληροφοριών. που είναι τόσο απαραίτητες στην έρευνα.

Στη συνέχεια περάσαμε στους κλιματιζόμενους χώρους που βρίσκονται οι servers .

Μέσα στους servers.

Μετά ακολούθησε το εργαστήριο NMR (Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού), όπου μάθαμε πως λειτουργεί και τι ακριβώς δείχνει.

Ακολούθησε ένα “καθαρό δωμάτιο”. Μάθαμε τι είναι και ποια η μεγάλη σημασία του στην έρευνα, όπου είναι απολύτως απαραίτητο ένας χώρος να μην έχει ούτε “ιδέα” από ρύπους.

Φυσικά το καθαρό δωμάτιο είναι πίσω από το παράθυρο και επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μέσω θυρίδας απορρύπανσης.

Μετά ακολούθησε το εργαστήριο στο Ινστιτούτο Φυσικής – Χημείας.

Ο κ Μούσδης μιλάει στους μαθητές για την ανάλυση των ουσιών στο εργαστήριο.

Στο δίπλα εργαστήριο ο κ Χρυσικός, εξηγούσε στους μαθητές μας για την δομή των ατόμων και τις φασματοφωτομετρικές μεθόδους ανάλυσης.

Ο κ Χρυσικός αναλύει τις φασματοφωτομερικές μεθόδους ανάλυσης.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη οι μαθητές μας είχαν μια πλήρη εικόνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των δυνατοτήτων που δίνει στους ερευνητές αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην έρευνα και τη χώρα.