Ο Διονύσης απόφοιτος της Σχολής μας και φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, εξειδικεύεται σε δραστηριότητες με θέμα την κυκλική οικονομία. Από όσο μπορώ να καταλάβω και απο τα λίγα που ξέρω η βάσική αρχή είναι ότι τίποτα δεν είναι άχρηστο. Αυτό που μέχρι χθες φαινόταν άχρηστο σήμερα μέσα από μια ειδική επεξεργασία, μπορεί να αποτελέσει την βάση για μια σειρά προϊόντα και εφαρμογές εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο φυσικούς πόρους και ενέργεια.
Ο Διονύσης συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έγινε πέρυσι με τίτλο EUTeens4Green…
…που έχει θέμα την συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, και η πρότασή του βραβεύτηκε μαζί με άλλες δύο προτάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης…
…αλλά και άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν. Έτσι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την τελική φάση του προγράμματος,
..όπου ο Διονύσης παρουσίασε την πρότασή του…
Το θέμα της πρότασης του είναι “Βιοκάρβουνο για τεχνητούς υγροβιότοπους”. Καλό έτσι; Αν καταλαβαίναμε και τι έλεγε θα ήταν καλύτερο.
Θα προσπαθήσω, αντιγράφοντας κάποια πράγματα από την πλήρη παρουσίαση που μπορείτε να ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ να εξηγήσω κάποια πολύ βασικά, ( όσο μπορώ και εγώ να καταλάβω).
…Το βιοεξανθράκωμα (biochar) όπως ονομάζεται το ελαφρύ μαύρο υπόλειμμα από άνθρακα και στάχτη (παρόμοιο με τον ξυλάνθρακα) που παραμένει μετά την πυρόλυση της βιομάζας είναι ένα υλικό πλούσιο σε άνθρακα με πολλαπλές γεωργικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές…
Ωραία και τι σημαίνει αυτό για εμάς…Ας θυμηθούμε εκείνες τις διαφημίσεις με τον ενεργό άνθρακα και το φιλτράρισμα του νερού κλπ κλπ κλπ. Ε μια απλοϊκή προσέγγιση είναι να φτιάξουμε βιοεξανθράκωμα πχ καίγοντας τα κλαδέματα από το μάζεμα της ελιάς και αυτό να το χρησιμοποιούμε στον βιολογικό καθαρισμό και στο φιλτράρισμα του νερού, και το υπόλοιπο να χρισιμοποιείται στο έδαφος για ενίσχυση σε κάλιο – που έχει η στάχτη. Έτσι για παράδειγμα δεν καίμε τα κλαδέματα απλά για να τα ξεφορτωθούμε αλλά τα χρησιμοποιούμε στον βιολογικό καθαρισμό λυμάτων, και εξοικονομούμε νερό για τις καλλιέργειές μας. Στο σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα όπως και για πιλοτικές εφαρμογές και σχέδια για το μέλλον, όπως και για το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει σε χώρες που έχουν πρόβλημα με το νερό (βλ Ομάν).
Είναι 2024 και οι απόφοιτοί μας προηγούνται της εποχής τους και σχεδιάζουν τις πρακτικές του μέλλοντος.