Τι κάνουν οι απόφοιτοί μας σήμερα; Ελίζα Δημητρά : ακτιβίστρια και freelance researcher.

Η Ελίζα, απόφοιτος της Σχολής μας, αν και τελείωσε το μαθηματικό και έκανε μεταπτυχιακό στην Διατηρηση της βιοποικιλοτητας στο Montpellier, δεν εργάστηκε ποτέ σαν μαθηματικός ούτε στον τομέα της διατήρησης βιοποικιλοτητας διότι θεωρεί και τους δύο τομεις ανθρωποκεντρικους. Αντίθετα αφιέρωσε τον χρόνο της στην διάσωση και την φροντίδα τόσο άγριων όσο και εξημερωμένων ζώων. Προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο  για το πρόβλημα του σπισισμου και τα δικαιώματα των ζώων αλλά και για θέματα περιβαλλοντικα  κι ανθρωπιστικά μέσα από την ιστοσελίδα της Ethos and Empathy.

Η Ελίζα δεν έμεινε στα λόγια αλλά προχώρησε ακόμα παραπέρα, και όπως μαθαίνουμε…

ζει στην κεντρική Εύβοια σε ένα μικρό σπίτι μαζί με τους δύο σκύλους και την γάτα της. Πιο συγκεκριμένα, ζει σε ένα όχημα που έχει υποστεί ολική μετατροπή και βρίσκεται μέσα σε έναν ελαιώνα. Όσο ηλεκτρισμό χρησιμοποιεί, τον παράγει η ίδια με φωτοβολταϊκά. Το περισσότερο νερό που καταναλώνει, το μαζεύει η ίδια από τις βροχοπτώσεις ενώ η θέρμανση προέρχεται από ξυλεία. (Από συνέντευξη που παραχωρήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2024 στο Travel.gr από όπου είναι και οι φωτογραφίες – της Ελίζας – και μερικά αποσπάσματα). Στόχος είναι να ζήσει χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον ή να το επιβαρύνει ελάχιστα συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην βιώσιμη συνύπαρξη με την φύση, μέσα από έναν ήπιο τρόπο ζωής.

Καλλιεργεί όσο μπορει τα δικά της τρόφιμα, χωρίς λιπάσματα ή κοπριά αλλά σε υπόστρωμα μανιταριού και φύκια για λιπασμα, όπως επίσης και με κομποστ που παραγει η ιδια, και φύτευσε δέντρα όπως ροδακινιές, κορομηλιές, μουσμουλιες, καρυδιά,μηλιά, αβοκάντο, ροδιά αλλά και αλλα δέντρα όπως ενα κυπαρίσσι και μια κουτσουπιά και φυσικά πολλα λουλούδια και πολυετή.

Έχει μελετήσει την τοπική χλωρίδα και έχει καταγράψει φυτά και βότανα, τα οποία αξιοποιεί τόσο η ίδια όσο και – αν χρειαστεί – στην φροντίδα των ζώων που έχει.

Ζώντας δυόμιση χρόνια στη περιοχή, έχει παρατηρήσει αλλαγή και στην πανίδα της περιοχής, μια και υπάρχουν πλέον αρκετά πουλάκια, που πριν σπανίζανε. Αυτό την χαροποιεί ιδιαίτερα μια και βλέπει επιστροφή των πουλιών που είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή λόγω ξηρασίας και κυνηγιού. Αυτό το πέτυχε αξιοποιώντας την ηθική/συμπονετικη διατήρηση της βιοποικιλότητας, όπου μέσα από τις καλλιέργειες κατάφερε να προσελκύσει περισσότερα έντομα και αυτά με τη σειρά τους τα πουλιά.

Αυτά και πολλά άλλα μπορείτε να τα διαβάσετε στην ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Οι αλλαγές στο κλίμα και η κλιματολογική κατάρρευση που οδηγεί σε θλίψη και άγχος (eco grief, eco -anxiety) την έχουν απασχολήσει ασχολείται αυτόν τον καιρο με την επανασυνδεση και των ανθρώπων με σκοπό την συλλογικη δράση για ενα καλυτερο μελλον, όπως προτείνει η Joanna Macy. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ.

Αναζητείστε την Ελίζα για να μπορέσετε να δείτε τις δράσεις της σε διάφορα πεδία .Στο τέλος θα δώσω μερικούς συνδέσμους αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλοι.

Είναι 2024 και οι απόφοιτοί μας αλλάζουν τον κόσμο.

ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

https://tinyurl.com/4fw2m779

https://tinyurl.com/yc5dhux4

https://tinyurl.com/3sxndabs

Σίγουρα μπορείτε να βρειτε και άλλους συνδέσμους.