Τι κάνουν οι απόφοιτοί μας σήμερα; Φαίδων Μουδόπουλος. Οργανώνει το “Μπουλούκι” και ξεκινάει τις “Επιστροφές”.

Ο Φαίδων Μουδόπουλος απόφοιτος της Σχολής μας προβληματίστηκε πάνω στο πως μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Και πως μπορεί να βοηθήσει και τον κόσμο γύρω του. Και τότε του ήρθε μια ιδέα. Μια απλή και συνάμα δύσκολη και πολύτιμη ιδέα. Ποια είναι αυτή; Να μπορέσεις να “επιστρέψεις” σε μια κοινότητα ένα δρόμο με τον ίδιο τρόπο όπως τον είχαν πρωτοφτιάξει τα μπουλούκια των μαστόρων της πέτρας. Με τους λιθοξόους, τους μάστορες, και τους μαθητευόμενους παίρνανε το έργο και το παραδίδανε στην κοινότητα.

Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και η φθορά σε πολλά σημεία φανερή. Εδώ λοιπόν έρχεται ο Φαίγονας με την πρωτότυπη ιδέα του να αποκαταστήσει και να επιστρέψει στην κοινότητα αυτο το έργο.

Αντιγράφω από τον παρακάτω σύνδεσμο την εισαγωγή από την αναφορά στο “μπουλούκι” και την δουλειά του.

Το Μπουλούκι, ο Σύλλογος Νέων Αρίστης και το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ συνδιοργάνωσαν το συμμετοχικό εργαστήριο πέτρινης δόμησης στον οικισμό της Αρίστης, στο δυτικό Ζαγόρι, μεταξύ 24 Αυγούστου και 13 Σεπτεμβρίου 2020. 


Κατά τη διάρκεια των ‘Επιστροφών’ που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ανακατασκευάστηκε τμήμα (60μ.) καλντεριμιού που οδηγεί στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού της Αρίστης, οι παράπλευροι τοίχοι του από ξερολιθιά και μία κρήνη. 


Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή είκοσι (20) συνολικά εθελοντών από την Αρίστη, το Ζαγόρι και την ευρύτερη επικράτεια, τριών (3) μαθητευόμενων τεχνιτών (ένας εκ των οποίων ήταν Αριστινός) και τεσσάρων (4) εκπαιδευτών μαστόρων.  (πατώντας στον σύνδεσμο της πρώτης γραμμής έχετε το εκτενές άρθρο)

Παραθέτω κάποιες (λίγες ) φωτογραφίες από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο όπυ αφενός γίνεται φανερή η άσχημη αρχική κατάσταση και στην συνέχεια το ολοκληρωμένο έργο.

Η αρχική μορφή το μονοπατιού. Το χώμα έχει κερδίσει έδαφος. Τα πλαινά έχουν υποχωρήσει και ο δρόμος κάθε άλλο παρά πλακόστρωτο θυμίζει.
Το υλικό έτοιμο και ο μάστορας ξεχωρίζει τις πέτρες.
Ξεκαθάρισμα των μπάζων. Οριοθέτηση του μονοπατιού. Καθορισμός των οδηγών.
Το νερό θα βρει το δρόμο του. Εμείς θα του το δείξουμε φτιάχνοντας τα κανάλια.
Όλη η ομάδα στη δουλειά. Άλλος ξεχωρίζει, άλλος καθαρίζει άλλος τοποθετεί…ο στόχος ε΄΄ι΄ναι ένας …η επιστροφή.
Ο μάστορας “διαβάζει ” την πέτρα. Ψάχνει να βρει τα νερά της και…τσακ, ένα ελαφρύ χτύπημα και σπάει εκεί που πρέπει. Απλό; Ε όχι και τόσο. Έχει μια μαγεία να βλέπεις αυτούς τους μαστόρους να δουλεύουν την πέτρα.
Η καλύτερη ώρα… Όταν ολοκληρωθεί η δουλειά. Ποια κούραση…
Και όταν κοιτάς πίσω σου μπορείς μόνο να καμαρώνεις.

Μια καταπληκτική ιδέα και μια εξίσου καταπληκτική δουλειά. Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη του μπουλουκιού βίωσαν μια μοναδική εμπειρία.

Στον σύνδεσμο υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες που δείχνουν όλα τα στάδια του έργου.

Στο τέλος του site υπάρχουν σύνδεσμοι για άλλες δράσεις και στον σύνδεσμο της παραγράφου αυτής υπάρχει ένα άρθρο της καθημερινής πάνω στο έργο.

Εμείς τι να πούμε. Να πούμε μπράβο στην ιδέα, μπράβο στην πραγματοποίηση και πάντα να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Είναι 2020 και οι μαθητές μας κάνουν το κόσμο μας καλύτερο.