Η Σοφία Μαυραγάνη, απόφοιτος της σχολής μας είναι χορογράφος και σκηνοθέτις. Ένα σύντομο βιογραφικό είναι αυτό που ακολουθεί :
Σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων/marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα χορογραφία/dance making στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνών ArtEZ του Άρνεμ (ΒΑ in Dance Making). Δουλεύοντας ως χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, γνωστή για τον κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα του έργου της, έχει παρουσιάσει έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ανεξάρτητα θέατρα και σε φεστιβάλ (documenta14, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, «Δημήτρια», MIRfestival, ΚΘΒΕ, PARK YOUR ID στο Mάαστριχτ, Διεθνές Φεστιβάλ Ημέρες Χορού στα Χανιά, Θέατρο Απόλλων στη Σύρο, Θέατρο Μπελισάριο στο Μπουένος Άιρες, Θέατρο Lagrada στη Mαδρίτη κ.ά.). Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων όπως το «Out of order» και το «playforPLACE», τo οποίo έχει πραγματοποιηθεί σε 17 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία. Παραλληλα διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία σε σχολές και κέντρα χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.
Τώρα η Σοφία μας παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά.
Come and feel the noise.ΠΑΤΑΓΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΚΝΩΣΣΟΣ
25, 26, 27 Φεβρουαρίου 2022
Δηλαδή ίσα που προλαβαίνουμε….
Δυο λόγια για το έργο όπως μας τα δίνει η Σοφία στο προφίλ της στο φατσοβιβλίο :
Δύο ερμηνευτές παραδίδουν τη φωνή τους στην κίνηση και κάνουν πάταγο. Λέξεις, μουσική και ήχοι γίνονται σώμα και συνθέτουν μια άηχη παρτιτούρα που θολώνει τα όρια ανάμεσα σε όσα ακούμε και σε όσα βλέπουμε.
Ετερόκλητα κείμενα, που δεν ακούγονται, τραγούδια και ρυθμικές ασυμμετρίες, που επίσης δεν ακούγονται, οδηγούν τους ερμηνευτές σε έναν ιδιότυπο συντονισμό της κίνησης. Δύο ξεχωριστά, αυθύπαρκτα σώματα δημιουργούν μία ενιαία εικόνα χωρίς να εξομοιώνονται.
Η Σοφία Μαυραγάνη με τον Πάταγο συνεχίζει την έρευνά της γύρω από τη μουσικότητα του σώματος και την υλικότητα της φωνής. Συνθέτει τα έργα της βασισμένη σε μια παράδοξη εξίσωση μεταξύ ήχου και κίνησης.
Στον Πάταγο μέσω της αφαίρεσης κάθε ηχητικού ερεθίσματος αναδεικνύεται η κίνηση σε αποκλειστική πρωταγωνίστρια. Κατάλαβες;
Η ιδέα και η χορογραφία είναι της Σοφίας και ένας μεγάλος αριθμός συντελεστών έχουν βοηθήσει με την συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση αυτής της παράστασης.
Όσοι πάτε στην παράσταση μη ξεχάσετε να δώσετε χαιρετίσματα στη Σοφία.
Είναι 2022 και οι απόφοιτοι της σχολής μας κάνουν “πάταγο”.