Μαργαρίτα Παρασκευοπούλου : Μια ζωή θέατρο όπως την θυμάμαι…

Την Μαργαρίτα τη γνώρισα στο σχολείο…τότε. Την εποχή εκείνη οι υποδομές μας σχετικά με το θέατρο ήταν μηδενικές. Το θέατρο στα Αγγλικά είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν από την Αλεξάνδρα Φαρμάκη – καθηγήτρια Αγγλικών – με έργα κυρίως του Σαιξπηρ. Αυτό έδωσε τόσο στους μαθητές του Ελληνικού τμήματος, όσο και του Γαλλικού τμήματος, να γνωρίσουν κλασσικά έργα και ταυτόχρονα να εξασκήσουν την Αγγλική γλώσσα.

Όταν η Μαργαρίτα ξεκίνησε να κάνει θέατρο, θα έλεγα ότι στην αρχή ήταν ένας μοναχικός δρόμος. Μάλιστα το θέατρο της ήταν επίσης στα Αγγλικά, μια και η ίδια είναι επίσης, καθηγήτρια Αγγλικών.

Θυμάμαι που είχα παρακολουθήσει πρόβες όπου πραγματικά έδινε αγώνα να πείσει τους μαθητές – ηθοποιούς να ξεφύγουν από την ξύλινη «απαγγελία» του ρόλου τους και να μιλήσουν με το σώμα τους, με το χρώμα της φωνής τους…με όλο τους «το είναι» σε τελική ανάλυση.

Σιγά σιγά η κατάσταση άλλαξε, κυρίως γιατί η θεατρική ομάδα απόκτησε ηλικιακό βάθος, ξεκινώντας από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και φτάνοντας μέχρι την Γ Λυκείου. Έτσι πάντοτε υπήρχαν παλιότεροι μαθητές που είχαν μάθει τον σωστό τρόπο έκφρασης και μάθαιναν και τους νεότερους. Ένα άλλο σημαντικό ήταν ότι δεν είχαμε μικρόφωνα και η κάθε παράσταση έπρεπε να ακουστεί άρα οι μαθητές έπρεπε  να μάθουν και πώς να χειρίζονται τη φωνή τους

Αυτά φυσικά δεν έγιναν «εν μια νυκτί». Η Μαργαρίτα επί σειρά ετών παρακολούθησε θεατρικά σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας, και στη συνέχεια (2007) γράφτηκε σε σχολή θεάτρου για μαθήματα υποκριτικής. Από την αγάπη της για το θέατρο, όλη αυτή την εμπειρία την μετέφερε στην θεατρική ομάδα. Σιγά σιγά βελτιώθηκε η υλικοτεχνική υποδομή. Από εκεί που είχαμε ένα «κανόνι» ( προβολέα ) για να φωτίζει αυτό που θέλαμε, αποκτήσαμε σειρά φωτιστικών σωμάτων για διάφορες εφαρμογές. Ήρθαν και τα μικρόφωνα, τα οποία μάλλον λειτούργησαν ενισχυτικά στην ήδη διαμορφωμένη φωνή των ηθοποιών, παρά να την υποκαταστήσουν.

Οι θεατρικές παραστάσεις απόκτησαν πλέον «Ελληνική γλώσσα» (το 2012) και έγιναν sold out… γεμίζοντας κάθε φορά τον πολυχώρο – χολ της σχολής μας.

Συμμετείχαμε στη δράση του Εθνικού Θεάτρου για το θέατρο στην Εκπαίδευση όπου παρουσιάσαμε – μαζί με άλλα 7 επιλεγμένα σχολεία – το 5ο βιβλίο του Θουκυδίδη στο Εθνικό θέατρο.

Μάλιστα δεν μας έφτανε μόνο η σχολή και έτσι πήγαμε και στο Τορίνο σε Διεθνές Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου (Lingue in Scena)με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη.

Σχεδόν κάθε χρόνο είχαμε παράσταση και κάθε φορά ο πήχυς ανέβαινε. Και κάθε παράσταση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη δυσκολεύοντας την επόμενη. Ακολουθεί η καταγραφή των έργων που παρουσιάστηκαν στη σχολή μας από την θεατρική ομάδα. Κάτω από τα περισσότερα έργα υπάρχουν σύνδεσμοι και φωτογραφίες από τις παραστάσεις από το προσωπικό μου αρχείο. Εννοείται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί όλος αυτός ο όγκος δουλειάς αλλά έτσι για να πάρουμε μια ιδέα…

2007 – Murder is Fun (Catherine Blankeship)

2008 – The Importance of Being Earnest (Oscar Wilde)

2009 – The Shoemaker’s Wife (Lorca)

2010 – The Taming of the Shrew (William Shakespeare)

2011 – Take Ten (συρραφή από 3 μονόπρακτα)

Φωτογραφίες από την παράσταση.

2011 – Murder is Fun (Catherine Blankeship)

2012 – 5ο βιβλίο Θουκυδίδη / Εθνικό Θέατρο  

Η διδασκαλία της παράστασης

Η αφίσα

Η πρόβα στη Σχολή

Στο Εθνικό Θέατρο…

2013 – Η σημασία να είσαι σοβαρός (Όσκαρ Γουάιλντ)

Η αφίσα

Φωτογραφίες από την παράσταση.

2013 – Όρνιθες (Αριστοφάνης)  [συμμετοχή στο φεστιβάλ του Τορίνο «Lingue in Scena»]

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχει απόσπασμα από τους όρνιθες όπως η παράσταση δόθηκε στο σχολείο μας.

ΟΡΝΙΘΕΣ  https://youtu.be/UsV0UDvOM50

Η αφίσα

Φωτογραφίες από την παράσταση

2014 – Μονολογώντας

Εικόνες από την  παράσταση

(Τα καταπληκτικά ασπρόμαυρα πορτραίτα της παράστασης δεν είναι δικές μου φωτογραφίες, αλλά δυστυχώς δεν έχω κρατήσει αυτή την πληροφορία.)

Υπάρχει επίσης ένα απόσπασμα από την παράσταση Μονολογώντας του 2014

ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ https://youtu.be/yzRISaiPp4I

2015 – Μήδεια (Ευριπίδης)

Η αφίσα

2015 – Πακαμάμπο

2016 – Ρομέος και Ιουλιέτα (Μποστ)

2017 – Ο έμπορος της Βενετίας (Σαίξπηρ)

Η αφίσα

Η παράσταση

2018 – Ακροάσεις-Auditions

Φωτογραφίες από την παράσταση

2019 – Ματωμένος Γάμος (Λόρκα)

Πολλά μπορούμε να θυμηθούμε από τις παραστάσεις βλέποντας όλο αυτό το υλικό.

Σε κάθε παράσταση η Μαργαρίτα, παρακολουθούσε με αγωνία την έκβασή της…

Και φρόντιζε να γίνονται όλα όπως πρέπει…

Εδώ βλέπετε τους τεχνικούς μας – μαθητές του σχολείου διαφορετικοί κάθε φορά – με τις σημειώσεις τους, τις οδηγίες και φυσικά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Μαργαρίτας.

Ωραία… και φτάσαμε στο φέτος… μετά τον κορωνοϊό – που πολύ μας ταλαιπώρησε – και αναγκαστικά σταματήσαμε τις παραστάσεις. Φέτος ξεκινάμε και πάλι.

Ναι αλλά υπάρχουν και άλλα…

Φέτος η Μαργαρίτα αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί άρα είναι η τελευταία παράσταση που θα δώσει στο σχολείο μας. Όσοι για διάφορους λόγους δεν είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε παράστασή της, τώρα είναι η μοναδική σας ευκαιρία. Σημειώστε την ημερομηνία από τις αφίσες: 29 Μαΐου 2023 στις 20.30 στο σχολείο. Προσέξτε είναι sold out, οπότε μην αργήσετε στην προσέλευση…θα την δείτε όρθιοι.

Είναι 2023 και την τελευταία μέρα της χρονιάς δίνουμε θεατρικές παραστάσεις.

Μία σκέψη στο “Μαργαρίτα Παρασκευοπούλου : Μια ζωή θέατρο όπως την θυμάμαι…”

Τα σχόλια είναι κλειστά.