Σεμινάριο αποδοτικής και αποτελεσματικής μελέτης…από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο

Φιλοξενήσαμε σήμερα στη Σχολή μας τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, φυσικό με ειδίκευση στην εκπαιδευτική ψυχολογία και στην ψηφιακή μάθηση. Μίλησε στους μαθητές της Α Λυκείου.

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν την παρουσίαση και με την χρήση των κινητών τους μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις συνέβαλαν, εξέλιξή της.

Στη κατάμεστη βιβλιοθήκη, η κ Καρατζά, παρουσίασε τον ομιλητή στους μαθητές.

Με τον Γιώργο γνωριζόμαστε εδώ και πάνω από 25 χρόνια, και δεν μπορέσαμε να μην θυμηθούμε τα “πρώτα μας βήματα” όταν γύρω στο 2000 στήσαμε το πρώτο μας webinar για τους εκπαιδευτικούς, τότε που δεν ξέρω ποιοι και πόσοι γνώριζαν τον όρο. Αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια ο Γιάννης Βλάχος, σχολικός σύμβουλος ΠΕ04 τότε, με μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση και κάναμε τέσσερα σεμινάρια με μεγάλη επιτυχία, πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Άλλες εποχές. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε, βρήκαμε από μια πολυεθνική εταιρεία, την πλατφόρμα των διαδικτυακών συνεδριάσεών της και μας παραχωρήθηκε προσωρινός κωδικός για να μπορέσουμε να κάνουμε το σεμινάριο. Δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα, για να αποδώσω τις πιστώσεις… Πόσος καιρός πέρασε αλήθεια. Και που να το φανταστούμε τότε, ότι μετά από 20 χρόνια περίπου η εκπαίδευση από απόσταση, θα γινόταν υποχρεωτική, λόγω κορωνοϊού.

Ο Γιώργος πάντα ανήσυχο πνεύμα, προχώρησε με τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Πρέπει να ομολογήσω ότι σε μεγάλο βαθμό υπήρξε και για εμένα παράδειγμα για να ξεκινήσω και ολοκληρώσω και εγώ τις μεταπτυχιακές μου σπουδές…στα εξήντα μου περίπου…

Όσες φορές ακούω τις παρουσιάσεις του, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον να μάθω. Πόσο μάλλον οι μαθητές μας. Το θέμα της σημερινής παρουσίασης και συζήτησης, είχε να κάνει με τις πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας μαθητής για να μπορέσει να μελετήσει αποδοτικά ένα δύσκολο μάθημα. Σημαντική δεξιότητα, όχι μόνο για τους μαθητές της Α Λυκείου, που πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Λυκείου αλλά για όλους, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, στις καθημερινές απαιτήσεις μελέτης.

Είναι 2024 και οι μαθητές μας προετοιμάζονται αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες για το μέλλον.